Zvýšenie DPH v Belgicku by viedlo k strate tisícok pracovných miest

05.11.2012 Celý región

Brusel 5. novembra (TASR) - Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) v Belgicku zo súčasných 21 percent na 22 percent by viedlo k strate vyše 5000 zamestnaneckých miest, uviedla dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF.

Premiér Elio Di Rupo už predostrel svoj návrh na zvýšenie DPH o jedno percento, čím by chcel vykryť deficit v štátnom rozpočte na rok 2013. Jeho plány však narážajú na tvrdú kritiku.

Belgická federácia obchodu a služieb (COMEOS) vypočítala, že zvýšenie DPH by v konečnom dôsledku znamenalo stratu práce alebo živnosti pre približne 5400 zamestnancov a živnostníkov.

"Zvýšenie DPH je skutočne zlý nápad, ktorý masovo poznačí oblasť zamestnanosti," uviedol pre RTBF predstaviteľ COMEOS Dominique Michel. Spresnil, že zvýšenie sadzby DPH sa nebude môcť premietnuť v celom rozsahu do cien pre spotrebiteľov, čo znamená, že zamestnávatelia budú znášať časť nečakaných nákladov. A to by v mnohých prípadoch znamenalo nielen reorganizáciu práce, ale aj prepúšťanie, ktoré by podľa prvých odhadov postihlo od 5000 do 6000 zamestnancov.
 

Vyberte región